روش‌های کاری همیشه در حال تغییر هستند. امروزه میلیون‌ها کسب‌و‌کار همه یا بخش عمده‌ای از فعالیت‌هایشان را بر بستر اینترنت پیش می‌برند. اینترنت علاوه بر مدل‌های ارتباط با مشتریان و تامین‌کنندگان، روش‌های بکارگیری نرم‌افزارها را هم تغییر داده است. نرم‌افزارها انواع مختلفی دارند و سازمان‌ها بنا به نیازشان از مدل‌های متنوعی برای بکارگیری نرم‌افزار استفاده می‌کنند. این روزها به دلیل افزایش گسترده اینترنت، نرم‌افزارهای تحت وب رایج شده‌اند. درواقع هر سیستمی که بر بستر اینترنت قابل‌استفاده باشد را نرم‌افزار تحت‌وب می‌نامند.

روش‌های بکارگیری نرم‌افزارهای تحت‌وب

1- سیستم‌های ابری، یک نوع از نرم‌افزارهای تحت‌وب هستند که به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که از زیرساخت‌های یک شرکت ارائه‌دهنده خدمات ابری استفاده کنند.
2- روش دیگر استفاده از سیستم‌های غیرابری است که در این مدل سازمان‌ها با وجود استفاده از زیرساخت‌های موجود در محل شرکت در بستر اینترنت از سیستم سازمانی استفاده می‌کنند.
چند نمونه از نرم‌افزارهای تحت‌وب ابری شامل ایمیل، شبکه‌های اجتماعی، نرم‌افزارهای تاکسی‌ آنلاین و موارد مشابه دیگر است که از فناوری رایانش ابری استفاده می‌کنند. رایانش ابری در دهه اخیر در ارائه نرم‌افزارهای سازمانی رشد قابل توجهی داشته است. آمارها نشان داده است 94 درصد از سازمان‌ها از خدمات ابری استفاده می‌کنند.
از مهم‌ترین دلایل این رشد حذف هزینه‌های تامین و نگهداری از زیرساخت، دغدغه‌های مربوط به آن و امکان دسترسی بدون محدودیت زمانی و جغرافیایی است. نرم‌افزارهای تحت‌وب ابری به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد که در هر جایی خارج از سازمان از طریق موبایل، تبلت یا لپ‌تاب امکان دسترسی به سیستم و اطلاعات سازمانی وجود داشته باشد.

مزایای استفاده از نرم‌افزارهای تحت‌وب

گستردگی

در واقع گستره اجرای نرم‌افزار با گستره شبکه یکی می‌شود؛ یعنی تا هرجایی که شبکه شما بزرگ شد، نرم‌افزار شما نیز در دسترس قرار خواهد گرفت. در واقع مفهوم گستردگی را در نرم‌افزارهای تحت‌وب، می‌توان با قابلیت دسترسی نیز معادل قرارداد.

سادگی و راحتی

دومین ویژگی بارز نرم‌افزارهای تحت وب مربوط به سادگی و راحتی است. راحتی در استفاده یک مفهوم بسیار کلی تلقی می‌شود، بنابراین باید مفهوم «راحتی» را در سطوح مختلف بررسی کرد. به‌عنوان مثال افراد می‌توانند در طول 24 ساعت شبانه روز و در 365 روز سال به نرم‌افزار تحت وب موردنیازشان دسترسی داشته باشند، آن‌ها می‌توانند در هر نقطه ای از زمین (البته با توجه به مرزبندی شبکه مورداستفاده) از نرم‌افزار تحت وب استفاده کنند. پایگاه داده مربوطه همواره دردسترس خواهد بود.
افراد می‌توانند با استفاده از رایانه شخصی خود و یا تبلتها و گوشی های هوشمند، به اطلاعات موردنیاز خود دسترسی داشته باشند. به این ترتیب افراد دیگر به دفتر کار خود محدود نیستند. بنابراین راحتی در استفاده به نوبه خود به یکی دیگر از مولفه های مهم نرم‌افزارهای تحت وب منجر شده است.

برخط بودن

برخلاف نرم‌افزارهای مبتنی بر فرم (نرم‌افزارهای که با روال سنتی و برای استفاده بر روی ایستگاه‌های کاری اجرا می شدند)، نرم‌افزارهای تحت‌وب، برای اجرا نیازی به نصب بر روی ایستگاه‌های کاری ندارند. در واقع یک نرم‌افزار تحت‌وب بر روی وب سرور خود اجرا می‌شود و نتایج رویه‌های اجراشده به‌ صورت کدهای HTML بر روی مرورگر یا اپلیکیشن کاربر نمایش داده می‌شود. به این ترتیب زمان و مشقات نصب نسخه های مربوطه ایستگاه های کاری، از بین می رود. درواقع این کار باعث می‌شود تا همه تنظیمات و کارهای مربوط به افزایش کارایی و رفع خطا همگی از یک نقطه صورت پذیرد.
به این ترتیب زمان و مشقات نصب نسخه‌های مربوطه ایستگاه‌های کاری، از بین می‌رود. درواقع این کار باعث می‌شود تا همه تنظیمات و کارهای مربوط به افزایش کارایی و رفع خطا همگی از یک نقطه صورت پذیرد.

اطمینان خاطر

شرکت‌های ارائه دهنده خدمات ابری استراتژی‌های منظمی برای حفظ امنیت اطلاعات دارند این شرکت‌ها معمولا به دلیل سرشکن شدن هزینه‌ها این امکان را دارند که از بالاترین استاندارد‌های امنیتی استفاده کنند علاوه بر این فرایندهای منظمی برای تهیه نسخه پشتیبان و نگهداری از آن وجود دارد که تا حد زیادی خطر تهدیدهای امنیتی را کاهش می‌دهد.
همچنین استفاده از نسخه‌های قدیمی نرم‌افزار معمولا خطرات امنیتی را بیشتر می‌کند این در حالیست که سیستم‌های تحت وب به‌صورت پیوسته و بدون نیاز به هزینه و تنظیمات اضافه به‌روز می‌شوند. به این ترتیب شما می‌توانید همه اطلاعات را در یک یا چند نقطه (بر حسب نیاز) متمرکز نموده و از اطلاعات ارزشمند خود، حفاظت کنید.

هزینه‌های کمتر

شاید در نگاه اول، هزینه‌های تولید نرم‌افزارهای تحت‌وب بالاتر باشد. اما دلایلی وجود دارد که می‌توان با استناد به آن‌ها، ادعا کرد نرم‌افزارهای تحت‌وب به‌طورکلی، قیمت تمام‌شده کمتری دارند.
فرض کنید شما اقدام به تولید یک نرم‌افزار مبتنی بر فرم می‌نمایید. طبیعتا این نرم‌افزار برای اجرا، پردازش موردنظر خود را بر روی ایستگاه کاری خود انجام می‌دهد، بنابراین یکی از نیازمندی‌های همیشگی برای اطمینان از اجرای این نرم‌افزار، ضرورت توجه به رعایت حداقل پیش نیازهای سخت‌افزاری برای اجرای آن می‌باشد. یعنی شما احتمالا در به‌روزرسانی‌های بعدی نرم‌افزار که ممکن است از تکنولوژی‌های جدیدتری در تولید آن استفاده شده باشد، ممکن است نیاز به ارتقاء سخت‌افزار ایستگاه‌های کاری خود داشته باشید. شاید برای یک نرم‌افزار با دامنه محدود (مانند نرم‌افزارهای طراحی و مهندسی) این تغییرات چندان چشمگیر نباشد، اما برای نرم‌افزارهایی که دامنه استفاده از آن‌ها در سازمان گسترده باشد (مانند اتوماسیون اداری) این مساله‌ای چالش برانگیز خواهد بود.
حال تصور کنید سازمان مورد مثال، یک سازمان بزرگ با تعداد تقریبی 2000 کاربر باشد. اما اگر همین نرم‌افزار را به‌صورت اپلیکیشن های تحت‌وب تولید کنیم، کلیه پردازش‌های موردنیاز بر روی وب سرورها اتفاق می‌افتد. همین امر باعث می‌شود تا بار پردازشی در یک نقطه متمرکز شده و هزینه کردن برای پردازش موردنیاز به‌صورت هدفمند صورت گرفته و نقش پردازش (و بالطبع هزینه‌ای که بابت آن پرداخته می‌شود) در ایستگاه‌های کاری تا حد استفاده به‌عنوان پایانه (و یا مفاهیمی از این دست) کاهش یابد.

سهولت کاربری

یکی از مزایای مهم اپلیکیشن‌های تحت‌وب، کار کردن آن‌ها بر روی پلتفرم‌های مختلف است. اغلب اپلیکیشن‌های تحت‌وب را بر روی مرورگرهای مختلف استفاده می‌کنند. اپلیکیشن‌های تحت‌وب اغلب با سیستم‌عامل‌های مختلف سازگار هستند. فارغ از نوع سیستم‌عامل و یا مرورگر، هیچ تفاوت اساسی در نحوه اجرای اپلیکیشن‌های تحت‌وب بر روی پلاتفرم‌ها و مرورگرهای مختلف وجود ندارد.